Je kunt kleding kopen op basis van de leeftijd van je kind of op basis van de lengte van je kind. Dat laatste is meer betrouwbaar omdat er een groot verschil kan zitten in de lengtes van kinderen gebaseerd op leeftijd. Een maattabel geeft de kleding maat weer op basis van de lengte van een kind. Vaak is er ook een kolom met de leeftijd van het kind, maar dit geldt meer als indicatie. Het is sowieso goed om te beseffen dat een maattabel altijd een indicatie is op basis van gemiddelden. Gelukkig is niet één kind hetzelfde.

 

Maatlabel voor kinderkleding 0-2 jaar

Baby’s groeien veel sneller en hebben daarom ook een aparte maattabel. Gemiddeld veranderen baby’s iedere twee maanden van kledingmaat en pasgeboren baby’s kunnen zelfs al na een maand een grotere maat nodig hebben. Meest belangrijk om te weten is dat de meeste merken de maatvoering hanteren die overeenkomt met de lengte van de baby. Maat 50 is dus geschikt voor baby’s van ongeveer 50 centimeter. 

 

 

LeeftijdLengteMaat

0 – 1 maand

50 cm

50
1 – 2 maanden56 cm56
2 – 4 maanden62 cm62
4 – 6 maanden68 cm68
6 – 9 maanden74 cm74
9 -12 maanden80 cm80
12-18 maanden86 cm86
2 jaar92 cm92
  

 

Maattabel voor kinderkleding vanaf 2 jaar

Vanaf twee jaar zal je kind minder snel groeien dan in de eerste jaren en zal hij de overstap maken naar kindermaten. Het verschil met baby- en kindermaten is dat babymaten aangeduid worden met één getal dat overeenkomt met de lengte van de baby. Kindermaten worden soms aangeduid met twee getallen, wat betekent dat je kind een lengte heeft die varieert tussen deze twee getallen. Als je kind dus 94 cm is, zal hij maat 92/98 hebben. Deze maten blijven zo totdat kinderen de overstap maken naar volwassen maten. Dit is vaak na de puberteit het geval, wanneer ze hun laatste groeispurt gehad hebben. 

 

LeeftijdLengte in cmMaat

3 jaar

93 – 98

98
4 jaar99 – 104104
5 jaar105 – 110110
6 jaar111 – 116116
7 jaar117 – 122122

 

Je kind zelf opmeten is de makkelijkste manier om de maat van je kind te bepalen. De handigste manier om dit zelf thuis te doen is om de manier van het consultatiebureau na te bootsen. Je laat je kind op blote voeten strak tegen een muur staan zodat de hielen van je kind tegen de muur komen. Vervolgens leg je een plat voorwerp zoals een dun boek op het hoofd van je kind en zet hier een streepje. De lengte van je kind is van de grond tot het streepje min de dikte van het boek. 

Hoewel de lengte van je kind de belangrijkste richtlijn is in het bepalen van de juiste maat, is het gewicht en het merk van de kleding ook erg belangrijk. Deze kenmerken vind je niet terug in een maattabel voor kinderkleding, maar zijn wel zaken om rekening mee te houden bij het bepalen van de juiste maat. 

 

Algemene tip

  • Neem een setje kleding mee waar je kindje nu goed in past en vergelijk dit met het setje kleding dat je wilt kopen.

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

      

 

  

 


 

 

 

                   

 

 

 

 
  

 

 

 

© 2018 - 2024 Madeliefje Baby & Kids | sitemap | rss